Een dag op de set

Je was dus uitgekozen voor een film. Voordat de film daadwerkelijk begint, krijg je het al heel druk. Allerlei mensen bellen je ouders plat met vragen. Je moet ergens heen om kleding te passen, een andere keer moet je repeteren of misschien wel naar logopedie voor de film. Je hebt het er maar druk mee. En dan kom ik ook nog een keer langs om kennis met jou en je vader, moeder, broertjes en zusjes te maken. Zo leer ik je beter kennen en weet ik alvast een boel over jou voor de eerste draaidag. Ik moet ook allerlei dingen regelen met jouw school. Je bent straks lange dagen van huis weg en je mist misschien wel school.

Dan is het zover. De eerste draaidag. Je wordt (meestal heel vroeg) opgehaald door iemand van de film. Dat kan of jouw vaste chauffeur zijn of misschien ben ik het wel eens.

Als je dan ’s morgens op de set komt, ga je eerst ontbijten, als je dat nog wilt. Anders ga je meestal eerst naar de kleding en de make-up. Je krijgt kleren aan voor de film en meestal gebeurt er ook nog iets met je haar. Soms krijg je ook wat make-up op je gezicht of ergens anders. Bijvoorbeeld op je handen omdat je vieze handen moet hebben voor de film.

Daarna gaat de regisseur meestal vertellen wat de scene is die je als eerste gaat spelen. Het kan ook dat het eerst gebeurt en je daarna pas gaat omkleden. Soms moet je dan ook echt nog even teksten leren, soms niet. In ieder geval gaat dan iedereen die ook iets met de film te maken heeft heel hard aan het werk. Alle lampen moeten worden neergezet, alle spullen die je nodig zou kunnen hebben in de film moeten op hun plek staan, het geluid moet microfoons op z’n plek zetten en nog veel meer van dat soort dingen. Jij bent even niet nodig. Dat is een goed moment om iets aan je schoolwerk te doen. Je gaat met mij mee naar ons plekje. Ik heb daarvoor speciaal een camper. Die staat helemaal vol met spelletjes, knutselspullen en schoolspullen. Vaak is die er dus ook, soms niet dan zoeken we een ander plekje dat speciaal voor ons is en waar jij rustig kan werken of spelen.

We gaan nu aan het schoolwerk tot je geroepen wordt om een stukje te gaan filmen.

Als je geroepen wordt, loop ik altijd met je mee. Zodra je klaar bent, kom je namelijk weer naar mij toe. Ik wil altijd weten waar jij bent. Je moet ook niet in je eentje rondlopen op een filmset. Dat is een plek waar mensen werken en met zware spullen sjouwen. Dat kan soms best gevaarlijk zijn voor kinderen in hun eentje. Zo gaat het de hele dag door als jij aan het werk bent. Op een gegeven ogenblik vind ik dat je genoeg aan je schoolwerk hebt gedaan en dan gaan we leuke spelletjes doen of knutselen.

Tussen de middag wordt er bijna altijd warm gegeten. Er is ook speciaal een kok die in zijn vrachtwagentje allemaal lekker eten kookt. Als er eten is dat jij niet lust, zoeken we samen een oplossing dat je toch een gezonde maaltijd binnenkrijgt. Na de lunch gaat de dag weer verder tot je klaar bent en naar huis mag. Je wordt dan weer naar huis gebracht door de zelfde persoon die je opgehaald heeft. Voor je naar huis gaat, neem je nog een paar broodjes. Zodat je ook nu weer niet met een lege maag naar huis hoeft te gaan.

Als je nog meer wilt weten over hoe het precies allemaal werkt op een filmset kan je misschien het boek van Bibi Dumont Tak: "Camera loopt…. En Actie" lezen. Daarin wordt precies uitgelegd wat iedereen doet op een filmset.