Even voorstellen

Hoera! Je bent uitgekozen om mee te spelen in een film of televisieserie. Wat geweldig. Nu heb je gehoord dat je ook kinderbegeleiding gaat krijgen. Wat is dat? Wie is dat? Waarom is dat? Deze vragen zal ik hier proberen te beantwoorden.

Foto Nienke Stuiver, Kinderbegeleider

In Nederland mogen kinderen tot hun 14e jaar officieel niet werken van de regering. Dat is kinderarbeid en dat vinden wij in Nederland niet goed. Dat is ook niet goed als je hard moet werken voor je geld. Meedoen aan een film wordt ook gezien als kinderarbeid. Hoewel jij waarschijnlijk alleen maar heel blij en trots bent, moet je straks toch elke keer naar de set om te filmen als de productie dat wil. Als je een dagje geen zin hebt, terwijl je wel nodig bent, moet je toch komen. Dat heet werk. Werken is iets voor volwassenen en niet voor kinderen.

Er doen verder ook alleen maar volwassenen mee aan de film. Al die mensen zijn hard aan het werk om een mooie film te maken. Af en toe vergeten ze dan dat jij een kind bent en dat kinderen ook moeten spelen of soms nog schoolwerk moeten maken. Soms vergeten ze zelfs dat kinderen veel eerder naar bed gaan dan volwassenen.

Er is een persoon op de filmset die dat allemaal niet vergeet en er zelfs speciaal is om daar aan te denken. Dat is de kinderbegeleider. En kinderbegeleider, dat ben ik!

Ik ben Nienke Stuiver. Ik ben geboren op 19 juni 1962. Je kan zelf uitrekenen hoe oud ik ben. Sinds 2000 doe ik regelmatig de kinderbegeleiding bij film- of televisieproducties. Ik heb daarvoor speciaal een soort campertje. Dan heb je altijd een warm eigen plekje op de set. In de camper heb ik allemaal spelletjes, knutselspullen, schoolspullen, (strip)boeken en van alles wat je huiswerknodig zou kunnen hebben. Als je gaat filmen ben je namelijk ook heel vaak aan het wachten. Dat doen we dan in de camper.

Omdat ik vroeger voor juf geleerd heb, kan ik je ook heel goed helpen met je schoolwerk zodat je na afloop van de filmperiode weer gewoon mee kan doen in de klas en niet achterop bent geraakt.

Ik werk nu niet meer als juf. Als ik niet de kinderbegeleiding bij een film doe, werk ik met mensen met een verstandelijke beperking. Daar zorg ik dan voor en soms geef ik ze ook een soort les. Ik heb zelf ook kinderen maar die zijn al heel groot: ze zijn allemaal al volwassen. Zij kunnen al heel goed voor zichzelf zorgen. Soms helpen ze me zelfs op de set.

Zo, nu weet je wie ik ben en wat ik doe. Als je verder klikt, leg ik uit hoe een dag op de set er ongeveer uitziet. Wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort!